Hur du väljer rätt vin till maten

När det kommer till vin så vet vi alla att det är en perfekt dryck till maten och har använts i detta syfte i tusentals år. Men ett gott vin tror många passar till det mesta, fast faktum är att om man vill framhäva det bästa av både vinet och maten så gäller det faktiskt att välja rätt sorts vin till maten du serverar. Det finns bland annat betydligt mer att ta hänsyn till än att göra det typiska att välja rött vin till köttet och vitt vin till fisk och skaldjur.

Det man brukar säga är en bra utgångspunkt när man ska välja ett vin till maten är att man tänker på de fem olika grundsmakerna som är surt, salt, sött, beskt och umami. Om du exempelvis utgår ifrån sött som den huvudsakliga smaken i maten som i exempelvis en efterrätt så är kanske inte vin är det bästa alternativen för just den maträtten. Detta beror faktiskt på att den sötma du får i maten framhäver en form av syra, strävhet och beskhet. Vin som vi många vet har en väldigt syrlig, sträv och torr smak som därför inte passar bra till någon form av söt mat. Men om du ändå är sugen på lite vin till efterrätten så bör du kika efter något vin som är riktigt sött för att vinet inte ska smaka för syrligt till efterrätten. Glöm inte bort att tänka på att det inte bara är socker som gör maten sött utan även ingredienser såsom grädde, lök och rotgrönsaker kan även få en söt ton.

En annan sak att tänka på är att syrlig mat som innehåller exempelvis äpple, citron eller andra frukter ofta passar perfekt till vin då det kommer att göra att vinet känns mer sött och syrligt. Även salt mat är något som passar perfekt med vin då sältan minskar vinets syra och beskhet . En annan fördel med att välja ett sött vin till salt mat är att dessa smaker faktiskt komplementerar varandra väldigt bra.

När det gäller besk mat så är det bäst om man väljer ett mildare vin då smakerna i den beska maten även förstärker beskan i vinet. Även umami är något som ökar smaken av strävhet och beska i dryck vilket gör att man bör undvika vin som måltidsdryck till rätter som har umami som är framträdande som exempelvis i fisksås och asiatiska rätter.

Om du behöver hjälp med valet av vin så kan du alltid anlita någon som har mer erfarenhet och någon som är expert på just dryck och mat, det kan exempelvis vara bra att fråga en restaurangägare eller varför inte en cateringfirma. På Gamore.se kan du exempelvis beställa catering som då kan göra valet av mat och vin enklare för dig.

Om du känner att du behöver hjälp att välja vin till maten kan du anlita någon som är mer erfaren och är expert på just mat och dryck, till exempel en restaurangägare eller en cateringfirma. På Primacatering.se kan du till exempel beställa catering, och göra valet av både mat och vin enkelt för dig med catering i Stockholm.

Leave a Reply

Your email address will not be published.